Kerti sütők, kemencék

Közkedvelt fűtési mód a cserépkályha mellett a kemence. Kemencét építtethetünk mind a lakásunkba egy kellemes, meghitt hangulatot adva annak, mind a kertünkbe, kihasználva a látvány és a kemencében sült ételek által nyújtotta örömöket.

A kemence készülhet hagyományos módon agyagból vagy modernebb változatban téglából, látványban eltérő élményt adva, azonban az ételek minőségén semmit sem változtatva.

A kemence minden esetben egy tégla alapra épül, majd a kemence típusától függően kerül rá az agyag vagy a tégla felépítmény, maga a kemence. A kemencék működési elve lényegesen eltér a cserépkályha működési elvétől. A kemencében a füst közvetlenül a füstelvezető nyílásba (kéménybe) távozik, míg a cserépkályha esetében csak azután, miután a cserépkályha füstelvezető nyílásait bejárta, felmelegítve ezzel a cserépkályhát. A kemencében az eltérő működési elv miatt másként kell fűteni, mint a cserépkályhában. Ahogy a cserépkályhát sem, a kemencét sem lehet hirtelen felfűteni, mert a hirtelen hő miatt a kemence szétnyílhat.

A kemencében való fűtés gondosságot igényel, a tüzet folyamatosan lassan tápláljuk, hogy a kemence palástja fokozatosan melegedjen fel, majd ha megfelelő meleg a kemence a parazsat hátra tolva elkészíthetjük benne a kemencés ételeket.

Kerti sütők közül igény szerint több félét is választhatunk. Előfordul, hogy csak egy bográcsozó helyet, vagy egy grillezőt szeretnénk kertünkbe, ez mind megoldható, azonban lehetőségünk van arra is, hogy egy nagyobb, többféle sütési módra is alkalmas kerti tűzhelyet építtessünk, melyben egyszerre megoldott a sütés, a grill lehetősége vagy a bográcsozás is.

Ebben az esetben egy nagyobb helyre lesz szükség, mely felmérése után egyedi elképzelések alapján megtervezzük a kerti konyhát.

Minden esetben szükség van azonban előzetes helyszíni felmérésre, hogy a megálmodott kerti sütőnket a lehető legpontosabban láthassuk és élvezhessük elkészülte után.

Comments are closed.